Om mitt skrivande

Jag började skriva skönlitteratur som en pysventil till rapportskrivandet i mitt jobb som miljökonsult. Jag behövde slippa skriva det som är sant, korrekt och som inte kan missförstås. Jag ville kunna ljuga, hitta på, ändra begrepp mitt i texten, så tvivel och skörda missförstånd. Jag skriver helst i novell-format och det är också det format jag helst läser själv.

måndag 15 januari 2024

Varför ska man plåga en häst?

En person som läst Kolsvart och gruvsjuan hörde av sig. Hon hade tyckt att boken var välskriven och humoristisk, men det var en sak hon INTE gillade. Scenen där en huvudpersonen, Drottning Kolsvart, försöker ha ihjäl en häst. Läsaren, som är hästägare, ställde mig mot väggen: Vad var meningen med den scenen?

Jag blev glad att hon frågade om hästscenen. Inte för att det är min favoritscen eller så, men det visar ju att hon verkligen läst boken och reagerat på den. Med avsmak verkar det som, men ändå: en stark reaktion. Det jag blev extra glad för var att jag fick ett incitament att analysera vad jag själv hade skrivit.

Det är inget självändamål för mig att skriva skräck eller äckel eller att chocka läsaren. Jag reagerar själv starkt på våldsskildringar, särskilt om det gäller ett oskyldigt eller försvarslöst offer. Så varför skrev jag det där obehagliga stycket om hästen? Det är ett svar i flera punkter.
 
1.  Jag ville att Drottningen verkligen skulle nå botten. I scenen är hon sviken och förrådd, på flykt och skadad. För att trycka ner henne extra mycket ville jag skildra hennes hjälplöshet i att gå från att vara landets regent till att inte kunna skydda vare sig själv eller sina undersåtar, och inte ens ett djur. Hon är totalt hjälplös och handfallen, och min tanke var att det skulle bli en kontrast till hur hon växer, men även hårdnar, som människa hos dv... de kortvuxna gruvarbetarna. 
 
2. Jag lade först bara in att hästen bröt benet för att det skulle bli extra besvärligt för Drottningen, men sen insåg jag att hon, eftersom hon är en anständig person, skulle försöka göra det rätta trots att det är svårt. Det rätta är att avliva hästen, det enkla hade varit att bara gå därifrån. Jag antog att det inte är särskilt lätt att avliva en häst utan rätt utrustning och jag frågade även runt hur det skulle gå till (att inte samtliga personer som ställer frågor på "Författare söker information" blir arresterade - det begriper jag inte). Jag försökte skildra hur svårt det är. Hon gör sitt bästa, men det duger inte, hon kan inte avliva en häst med blotta händerna. Återigen hennes totala brist på kompetens.
 
3. Scenen med Drottningen speglar en scen senare i boken där Snövit torterar en griskulting. Den scenen är också väldigt äcklig, men Snövit gör det av ren sadism och det förstärker skillnaden mellan henne och Kolsvart. 
 
4. Jag tycker våld ofta skildras alldeles för enkelt, kanske särskilt i fantasy som ofta innehåller ganska mycket våld i form av svärdskamp och liknande där avlivandet av en fiende blir ett kortfattat konstaterande: "och sen dog han". Jag tycker det är väldigt obehagligt med våld, och om det ska vara våld i texten (vilket man alltid kan ifrågasätta) - då ska det även märkas i texten. Det ska vara upprörande.
 
5. Jag är med i en skrivargrupp där det även finns några skräckförfattare. Det kan hända att de uppmuntrade mig både med hästen och grisen ... 

PS. Den som inte tycker om när  hästar plågas ska nog inte heller läsa min novell "International Unicorns Ltd" som ingår i novellantologin Vingar och horn (Darkness Publishing förlag). 
 
PPS. Jag har inget emot hästar, jag lovar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar